Herkes kendi hedefine nişan alsın !

Merhaba ben 5 yıldır telefoncuyum, sıfır ve ikinci el telefon ve aksesuarlarını satıyorum, yani benim işim telefon.

  • Abi senin dükkanın yeri süper burada neden sadece bu işi yapıyorsun gel sana acentelik verelim uçak biletide sat, 1 tanede satsan kârdır.
  • Abi senin dükkanın yanında okul var ve sen bilgisayar parçası satmıyorsun. En azından flash disk, web kamerası, ses sistemi felan koy, 1 tanede satsan kârdır.
  • Abi senin dükkanın cephesi 2 tarafada bakıyor, mahalledeki kiralık ve satılık daireilerin ilanlarını assana, ayda 1 tane ev kiralasan bile kârdır.
  • Örnekleri çoğaltmak mümkün, burada bırakıyorum…

Selamın aleyküm, bir cep telefonu almak istiyorum. Şu şu şu özellikleri olan var mı elinizde ? Hımm kem kümmmm..
Merhaba biz ilanda ki kiralık daireye bakmak istiyoruz da, gidip baka bilirmiyiz ? Kemm kümm, dükanda kimse yok, kemmm küm..

Ve telefon çalmaya başlar.. Ali abi aradan geçti 1 ay aldığın malzemelerin parasını halen daha vermedin, 3 gün içinde vermezsen seni icraya vereceğim vb..

  • Abi ya senin ne işin var telefonla bilgisayarla gel sen burada tavuk döner sat, yada çiğ köfte. Bu kadar insan geçiyor, bunlar elbet bir şeyler yiyecekler..

Artık 5 yıllık kurulu düzen bozulmuş ve işler kontrolden çıkmıştır, iflas maalesef kapıdadır.


Bu senaryonun onlarcasını, yüzlercesini her gün görüyoruz. Bu yazıyı yazmamın sebebi atacağım bir tweetten ileri geliyor, 140 karakter ile bu durumu anlatamam dedim ve ilgili satırları yazmaya başladım.

Yazılım ucu bucağı olmayan çok geniş bir yelpaze. Kendimi web yazılım alanında geliştirmek için çabalıyorum, bu yüzden anlatacağım senaryo web üzerine olacak.

Web tarafında html, css, javascript ve dinamik bir dil (asp, php vb..) bilmemiz gerekiyor. Bunun yanında görsel tasarım yeteneği ve photoshop gibi bir editöre de hakim olmalısınız. Yani bir web sayfasını yapmak için 5-6 tane alan hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Yukarıda ki örnekle benzer bir durum burada da var. Bu sebeple, insanlar front-end, back-end ve designer olarak ayrılır ve herkes kendi alanına yoğunlaşarak, yaptıkları işlerde uzmanlaşma yolunda ilerlerler. Alanlarında yeterli seviyeye gelen kullanıcılar ister istemez diğer konularda da bilgi sahibi olurlar. Bu arada işin içinde teknoloji olduğu için gelişim süreklidir, yani sonu yoktur.

Genç bir arkadaş web tasarımı ile ilgilenmek ister, daha kendine yetecek kadar html, css yazamazken az da php öğreneyim der, bu konuda da kendine yetemezken farklı bir alana yönelir ve istesede istemesede istediği alandan uzaklaşır hemde hiç bir şey öğrenemeden !

Bugün bir hevesle android için yazılım nasıl geliştirilir buna bakıyordum, sdk sını indirdim, Eclipse’ yi indirdim ve bir “merhaba android” uygulaması yaptım. Baktım ki bu farklı bir dünya ve hooop apo ! bu dünyada senin işin yok, senin işin web yazılım dedim. Eğer mobil uygulamaya ihtiyaç duyarsan parasını verip bu işin emekçilerine, uzmanlarına yaptırırsın. Bir konuda ar-ge yapacaksam bu benim ilgi duyduğum, hamallığını yıllardır yaptığım web alanında olmalıydı, herkes kendi işini yapmalıydı, kendi alanında uzmanlaşmalıydı ! Ben kodumu yazıyorum çalışıyor. Sunucular cluster yapılacakmış, veritabanı başka sunucuda olmalıymış vb.. kısımlar sistem ile ilgilenen arkadaşları ilgilendirmeli diye düşünüyorum.

Sonuç olarak ilgi alanımızı dağıttıkça, ilgili konuya hakimiyetimiz azalacaktır. “Bilgi güzeldir, bilmek güzeldir fakat alanımızın dışında ki konuları bilmemiz gerektiği kadar bilmeliyiz.” diyorum ve belkide yanlış düşünüyorum..

  • http://www.osmankurt.net Osman KURT

    Çok doğru söylüyorsunuz da birde şu eleman arayanlar bunun farkına varsalar. onu bilsin bunu bilsin şunu bilsin. Zaten herşeyi bilsem senin yanında ne işim var :D Malasef Türkiye de Bilgisayar Mühendisliği diye bir bölümde var ne demekse artık. Nesin Bilgisayar Mühendisi ne yapıyosun mühendisim ben :D

  • emin

    çok doğru düşünüyorsunuz. herkesinde böyle düşünmesi gerekir.

  • http://www.konubol.com Aydın

    Harbi çok doğru ve çok güzel.140 Karakter ile de kimse anlatamaz.