ASP.NET ile Kullanıcı Kayıt Formu Tasarımı ve Kontroller

geri

Formları oluştururken şüphesiz en büyük sıkıntı, istediğimiz bilgilerin istediğimiz şekilde doldurulması olayıdır. Bu olaya "Geçerlilik Denetimi" (Validation) denilmektedir. ASP.NET de bu iş için bizlere sunulmuş validation nesnelerimiz bulunuyor. Genellikle e-posta, telefon numarası, kredi kartı numarası,web adresi ve tarih gibi belli bir formatı olan bilgileri alırken egularExpressionValidator adındaki nesne sayesinde çok rahat bir biçimde bu kontrolleri sağlıyabiliyoruz. Bu adreste istemediğiniz kadar regularexpressionvalidator için kullanabileceğiniz formül bulunuyor. Eğer bir alanın zorunlu doldurulmasını istiyorsak RequiredFieldValidator tam bize göre :) Yazılan şifrelerin eşit olup olmadığını yada yazılan e-posta adreslerinin eşit olup olmadığını ise CompareValidator nesnesiyle yapabiliyorsunuz.

asp.net form kontrol

Güvenilirlik konusuna gelince, validation kontrolleri sadece tasarım kısmında değil kod kısmındada işini yapıyor. Yani birdaha kod kısmında eğer bu buna eşit değilse geri dön felan filan gibi kontrollere ihtiyacınız olmuyor.

Validation nesnelerinde;

ControlToValidate="kontrol edilmesini istediğimiz alanın ID si"

ErrorMessage="Adı üstünde hata olunca görünecek hata"

Display="Dynamic" Bu özellik varsayılan olarak gelmiyor yani None, eğer Dynamic yaparsak; yan yana birden fazla kontrol kullandığımızda örneğin; 2. hatanın belirdiğinde 1. hata aktif değilse, 1. hatanın olduğu yerde 2. hatanın görünmesini isteriz. Bu nun için bu özelliği kullanıyoruz. Kaynak kodlarını inceledğimizde, Dynamic olduğunda display:none, diğer durumda visibility:hidden oluyor. Eğer deneme yaparsanız demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

InitialValue="vasayılan değer" Bu şu demek örneğin bir drop down listiniz var ve bunun ilk elemanı Seçiniz, bu Seçiniz elemanın varsayılan değeride Seçiniz dir. Yani her halükarda bir değer geri döner, kullanıcı hiç birşeyi seçmese bile hata olarak geri bir dönüş olmaz. initialvalue="Seçiniz" diyerek bunu engelleyebiliriz.

Kodları verip burayı bulandırmak istemedim, buradan hazır yapılmışını indirebilir ve konuyu çok daha iyi anlayabilirsiniz. Elimden geldiğince olabilecek varyasyonları gerçekleştirmeye çalıştım.

Düzeltme; yukarda indirdiğiniz örneği yanlış eklemişim, 100 ün üzerinde okunmasına rağmen nasıl kimse farkedip bişiy yazmadı şaşırdım açıkcası. Adres güncellenmiştir, ilgilenen arkadaşlara duyurulur.

2009-02-14 | asp-net