İnternetten Alış-Veriş Bölüm-1 (Genel Anlamda E-Ticaret)

geri

İnternetten alış-veriş yapmak son zamanlarda modamı oldu yoksa gerçekten dahamı kârlı. E-Ticaret, Sanal Ticaret, E-Mağazacılık veya Sanal Mağazacılık gibi kavramlarda bu sistemin içerisideki farklı isimler, esasında hepsi aynı şey. İlk başlarda büyük bir kesimin karşı olduğu bu sitelere neden son zamanlarda talep giderek artıyor ? Hem internetten alış-veriş yapan birisi olarak hemde bu tarz siteleri yapan biri olarak dilimin döndüğünce aklınızdaki tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım. Amacım hergeçen gün ortaya atılan iddialar yüzünden insanların kafalarındaki soru işaretlerini bir nebze olsun giderebilmek. Madde madde konularımızı sıralamaya başlayalım.

1- Neden İnternetten Alış-Veriş Yapar İnsanlar ? Bence ilk neden aranılan şeylerin bu tarz ortamlarda çok daha rahat bulunması ve özellikleri hakkında çok ayrıntılı bilgi sahibi olabilmek. Örneğin Trabzon’ da Intel E6700 işlemciyi bulmak imkansız tüm bilgisayarcıları dolaşıp bu ürünü aramak yada elimizde yok ama sipariş versek iki güne gelir şeklindeki alımlar yerine direk internetteki güvendiğimiz bir alış veriş sitesine girip birinci elden çok iyi fiyata, çok iyi ödeme seçenekleriyle bu ürünü temin edebiliriz. Bence nedenlerin en başında bu geliyor. İkinci bir neden ise çoğu alım yapacak insan kendini rahat hissetmek ister yani bir müşteri temsilcisinin yada bir tezgahtarın peşinden dolaşması son derece sinirini bozar ve alacağı varsada almaz. İnternet ortamında bir yandan çayını yudumlarken diğer yandan almak istediği ürünler hakkında detaylı bilgileri ve ürünler hakkındaki yorumları okuyup yapacağı seçime kimsenin etkisi olmadan kendi karar verir. İlk etapta bu bir avantajmış gibi görünsede yazımın ilerleyen satırlarında zaman zaman müşteri temsilcisinin olmamasının ne gibi sıkıntılar yaratacağından da bahsedeceğim. Kısacası internetten alış veriş çokdaha rahat ve zevklidir.

2- İnternet Ortamındaki Bir Mağazaya Nasıl Güvenebilirim ki ? Çoğu siteye güvenmek zaten yanlış olur. Sonuçta ne çalışanını nede sahibini tanımak gibi bir lüksümüz yok. En önemli ayrıntı sitenin tasarımında yatıyor. Görsel olarak göze hoş gelen ve ciddiyeti kullanıcısına yansıtabilen bir site olmalıdır. Üç tane ürün resmi koymuş bir siteden sipariş vermek gerçekten saçma olur. Aklımızda eğerki soru işareti kalıyorsa sitenin iletişim kısmından firmaya telefon açıp daha detaylı bilgide alabilirsiniz en azından telefonların doğru olması bile olumlu bir etkidir. Daha sonrasında sitenin Güvenlik Sertifikası olup olmadığına bakmamız gerekiyor ki bu bölümü detaylı bir şekilde Güvenlik Maddesinde yazacağım. Birde sitedeki diğer üyelerin görüşlerini okumalı www.Google.com‘ dan firmayı araştırıp varsa olumlu yada olumsuz görüşlere bir göz atmanız yerinde bir davranış olacaktır. Gerçeği söylemek gerekirse bu maddelerin dışında başka bir somut kriteriniz yok siteye güvenmek için.

3- Garanti ve İade Prosedürleri Nasıl İşler ? Malum karşınızda ne bir mağaza var nede muhatap olabileceğiniz bir insan. Çoğu zaman bu madde yüzünden netten alış-veriş yapmayan bir sürü insan var. Sonuç itibariyle resimden bakıp bir ürün alıyorsunuz umduğunuz gibi çıkmayabilir yada gelen ürün kullanılmış, bozuk vb.. gibi durumlarda olabilir. Genellikle sitelerde Arıza Formu, Teknik Servis Formu yada İade Formu tarzında forumların doldurulup ürüne iliştirilip belirtilen adrese düzgün paketlenerek gönderilmesi istenir fakat bu yöntem hiç bir zaman elinizle teslim edip derdinizi bir muhataba anlatmak kadar başarılı ve sağlıklı değildir. Tamamiyle karşınızdaki firmanın insafına kalmış bir prosedürdür. Yani size şunu bile diyebilirler (Maalesef iade alamıyoruz çünkü kutusu açık yada gözünün üstünde kaçı var misali..) Bu örnek herzaman geçerli değildir bazı firmalarda tutunmak için yada gerçekten kaliteli olduğu için zaman zaman çıkmaz gibi görülen problemleri bile çözebilir. Sonuçta buda bir nevi şansınıza kalmış bir durum.

4- Ödeme Seçenekleri ve Güvenilirlik. İnternetten alış veriş a’dan z’ye güvene dayanıyor. Alış verişin en can alıcı noktası olan ödemede buna dahil. Eğer internetten ilk defa alış veriş yapıyorsanız kredi kartı bilgilerinizi verirken bir hayli tedirgin olursunuz. Aklınıza direk şu sorular gelir. Acaba kart bilgilerimi başkalarıda görüyormu? Yada acaba parayı aldıktan sonra istediğim ürünü bana yollayacaklar mı? Başkalarıda görüyormu sorusuna farklı bir makalede uzun uzadıya cevap ariyacağız ama diğer sorumuzun tek cevabı Bekleyip Görmek şu ana kadar bilindik sitelerden alış veriş yapıpda bu konuda mağdur olan ne duydum ne işittim. Eğer ki internetten ilk kez alışveriş yapıyorsanız benim size tavsiyem UPS Kargo İle Kapıda ödeme seçeneğini işaretlemeniz. Bu sayade UPS kargonun görevlisi size ürününüzü elden teslim eder ve sizde ödemeyi kapıda görevliye elden verirsiniz. Bu kullanıcılara çoğu zaman çok daha güvenilir gelsede taksit seçeneklerinden faydalanamamanız kapıda ödemenin tek dezavantajı. Güvenilir site güvenilir site diye yazıyorum bunlara isterseniz bir kaçtane örnek verelim. Türkiye’nin en büyük ve en bilindik sitesi www.hepsiburada.com gerek güvenilirliği gerek işlevselliğiyle yurtiçinde ve yurt dışında sayısız ödül almış bir site. Diğer güvenilir siteler ise http://www.ideefixe.com ,http://www.mavibilgisayar.com tabi bunlar bir çırpıda aklıma gelenler. Örnekleri arttırmak mümkün..

**Sonuç:**Herşeyde, heryerde olduğu gibi netten alış verişin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Eğer dikkatli ve bilindik sitelerden alış veriş yaparsak hiç bir şekilde zarar görmeden piyasada bulunan parçaları daha ucuza ve daha rahat bir şekilde Internet ortamından alabiliriz. Unutmayın ki normal bir mağazadan bile bir ürün alsanız problem yaşama ihtimaliniz sanal ortam ile aynı fakat size tek kârı karşınızda sizle konuşacak bir insanın olması. Sanal ortamdan yapılan alış verişlerin Güvenlik üzerine olan kısmını ise farklı bir makalede yazmayı uygun gördüm..

Not: Bu yazımı bir kaç yıl önce yazmıştım, tozlu arşivimden çıkarıp sizlerle paylaşmak istedim, devamı gelecek ;)

2008-12-22 | teknolojik