Wordpress' e geçiş maceram
apostylee.com un eski halini yıllar önce klasik asp ile kodlamıştım. Yıllardır işimi problemsiz görüyordu fakat son zamanlarda ki gelişmelerden dolayı artık yollarımızın ayrılma zamanı geldi ve Wordpress e geçtim. Neydi bu gelişmeler ?
- En önemlisi apostylee.com un ilkel ötesi yönetici panelinden içerik girmek tek kelimeyle eziyetti ve çoğu zaman yazacağım şeyleri yazmıyordum. Açıkcası paneli elden geçirmek de işime gelmiyordu.
- Tasarımdan kaynaklı ciddi problemlerim vardı, en basitinden friendfeed yada facebook aracının yerleşiminde sıkıntı yaşıyordum. Tasarımımı çok severek yapmıştım ama zamanında bu tarz durumları hesaba katmadığımdan dolayı yerleşimlerde çok ciddi sıkıntılar yaşıyordum. Onu oraya çek bunu buraya çek, zaten zamanım yok iyice bunalmıştım, yeniden tasarlamak da yine işime gelmiyordu
- Arama motoru optimizasyonu ve diğer kolaylıklar için, özellikle eklenti desteği ve tema desteği..
- Harekette bereket vardır inancımdan dolayı.
- Yukarıda saydıklarım işin teferruat kısmı olarak nitelendirilebilir, asıl amacım WordPress gibi bir sisemi öğrenebilmek, fırsatını bulmuşken ucundan az da olsa php ile tanışmak.
Madem durum böyle bende tamam apocum geçelim wp ye dedim, fakat ortada ciddi bir sıkıntı vardı. Bu da verilerin taşınmasıydı. Eski sistemde 2 tane tablom vardı ve veriler kendi düzenimde kayıtlıydılar. Koyuldum araştırmaya ama geçişle ilgili hiç bir şey bulamadım. Dedim ki asp.net de bir kod yazayım wp nin istediği xml çıktısını oluşturup, vereyim wp ye olsun bitsin. Koyuldum kod yazmaya baktım ki yazmakla bitecek gibi değil bıraktım
Programın sadece Import Data (içeri veri al) kısmını kullandım. Heh unutmadan aktarma işlemine başlamadan wordpress veritabanınızın karakter setinin utf8 (UTF-8 Unicode) olduğundan emin olun, değilse de yapın. Gelelim bu programı seçme sebebime, yukarıda da dediğim gibi eski vt yapısı ile wp nin vt yapısı çok farklı. Bu program veriyi içeri alırken Excel veya Access gibi yapıları okuyup size mapping yapabilme imkanı sağlıyor. Mapping dediğim şu, dosyadaki alanları ve veritabanın ilgili tablosunun alanlarını yan yana listeliyor ve siz hangi alan hangi alana karşılık geldiğini belirtebiliyorsunuz. Örneğin; baslik adındaki alanı post_title alanına eşitleyip baslik alanında ki verileri post_title ye transfer edebiliyorsunuz. Geçişte aranılan şey tam olarak işte bu ! Anlatımdan belki karışık bulmuş olabilirsiniz ama kullanırsanız 30sn lik iş olduğunu göreceksiniz. Veri transferini bu şekilde yaptım ve en ufak bir problemle karşılaşmadım. Sadece resim yollarıyla ilgili kendimle alakalı bazı sıkıntılar oldu onları da gördükçe elle düzenliyorum.
Resimlerle işlem sırasını bir göstereyim. İlk resimde wordpress in wp_posts tablosuna sağ tuş ile tıklayıp Data Manipulation / Import Data ya tıklıyoruz.
Ben verilerimi Ms Access den çekmek istediğimden onu işaretleyip Source file name olarak ilgili .mdb dosyasını gösterip Next butonuna tıkladım. Önüme eğer access veritabanında bir şifre varsa onu girmemiz isteniyor eğer yoksa hiç bir değer girmeden devam ediyoruz.
Sonraki adımda yukarıda bahsettiğim mapping işleminin yapılacağı bölüm geliyor. Gördüğünüz gibi Destination(Hedef) ve Source(Kaynak) Fields (alanları) görünüyor, eşleştirip Add diyoruz. Burada bir parantez açayım, wp_posts tablosundaki bazı alanlar boş olamaz olarak yapılandırılmış bu alanlara veri girilmesi mecburidir. Eşleştirmelerimizi yaptıktan sonra Next diyoruz ve sonraki adım(larda) bize tarih formatı ve verilerle ilgili diğer işlemleri yapmamıza olanak sağlayan seçenekler geliyor. Ben bunları hiç ellemeden işlemi Finish diyerek bitirdim. Eğer işlem sırasında hata yada hatalar oluşursa kırmızı renkte uyarıları görebilirsiniz. Şunuda belirtmekte fayda var ilk seferde bu transfer işlemini çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiremeye bilirsiniz. Hataları okuyarak ve birazda sabırlı olarak emin olun bu işlemi halledebilirsiniz ;)
Son ekranımız da da veritabanımızın dil kodlamasını değiştirdiğimiz ekranı görüyoruz. Veritabanına sağ tıklayıp Database Properties e tıklayıp aşağıdaki ekranı görüyoruz. Karakter setimizi ayarlayıp ok diyoruz ve işlem tamamlanıyor.
Ben tablo ön eklerini hep wp_ olarak yazdım eğer siz kurulum sırasında bir ön ek belirtmişseniz tablo adları o şekilde görünecektir. Örneğin xxx_posts gibi.. Şimdilik bu kadar, görüşmek dileğiyle..