Yanlış Bilinenler. Bölüm 2

geri

Hiç şüphesiz Teknoloji, dünyanın en karmaşık ve en hızlı ilerleyen sektörü. Hâl böyle oluncada ister istemez çoğu konu sapıyor ve yanlış bilgilenmelere neden oluyor. Artık bilgisayar alacak herkes aynı şeyleri söylüyor ve düşünüyor, ama ne varki çoğumuz yanlış biliyor ve düşünüyoruz. Kendimce maddeler halinde bu konuları ele alıp anlatmaya çalışayım..

  1. Çift Çekirdek İşlemci Bilmecesi (Dual Core Cpu) : Çift çekirdek esasında günümüzde yaşlı sayılabilecek bir konu fakat çift çekirdek çoğu arkadaşımız tarafından yanlış algılanıyor. Genelde çift çekirdek, çok hızlı bilgisayar olarak algılanıyor. Örneğin; Abi eğer çift çekirdekli bir işlemci alırsam bilgisayarım hemenmi açılır ? Çift veya daha çok çekirdekli işlemcilerin bize avantajı aynı anda birden fazla uygulamada performans kaybı olmadan işlem yapabilmektir. Tek çekirdekli işlemcilerde oyun oynarken cd yazamazken günümüzde ise bu tarz işlemleri çok rahat bir şekilde yapabilmekteyiz. Bu yazıyı yazdığım zaman diliminde durum böyleydi fakat günümüzdeki yazılımlar çok çekirderkli işlemcilere destek veriyor ve performans tek çekirdekli bir işlemciye göre neredeyse 2 kat daha artıyor. Ama dediğim gibi yazılımın bunu desteklemesi durumunda ;)
  2. İşlemcin Çok Güçlü Bu Power Onu Kaldırmaz: Teknolojinin en büyük olayı şüphesiz verimliliktir. Ne kadar az güç, okadar daha fazla herzaman birinci kural olmuştur. Bu durum işlemcilerde de böyle. İşlemcilerimiz hızlanırken, çekirdek hızları artarken, üretim teknolojileri değişirken, ön bellekleri artarken ve mimarileri habire daha iyileşirken bunlara ters orantılı olarakta güç tüketimleri azalıyor. Örneğin Intel Core2Duo bir işlemci sadece 65W tüketiyor, bu tüketim özel durumlarda arta veya azalabiliyor. Ozaman akıllara şöyle bir soru geliyor, Neden 500W psu yada 1KW powersupplya dünyanın parasını veriyoruz ? Cevap gayet basit insan oğlunun tatminsizliği ve peşi ardına gelen aç gözlülük. Günümüzdeki güçlü sistemlerde kullanılan Anakart, Bellek, Optik Sürücüler, Sabit Disklerimiz, Tv Kartlarımız ve en önemlisi çok çok çok güçlü olan Ekran Kartlarımız tam bir güç canavarı. Özellikle Ekran kartlarındaki çoklu kullanım durumlar (SLI,CrossFire) kullanılan gücü bir kat daha arttırıyor. OverClock konusuna değinmeyeceğim bile (PowerSupply a sadece güç noktasında değindim.)
  3. Meşhur Windows Çubuğu: Benim bilgisayarım arkadaşımın bilgisayarından çok daha iyi fakat onun bilgisayarı 30 saniyede açılıyor, benimki 1 dakikada, neden böyle oluyor ? Sanırım son zamanlarda teknik servislerin en sık rastladıkları soru bu. Nedendir bilinmez çoğu zaman bilgisayarın hızı, açılış hızı olarak algılanıyor ve bu yüzden sistem değişterenimiz bile oluyor. Bilgisayarı yavaş açılan arkadaşlar üzülmeyin ben 6GHZ de çalışan işlemcili bilgisayarda gördüm o bile 1 dakikada açılıyor. İşletim sisteminin açılış hızını etkileyen en önemli unsur sabit disklerimiz. Sonrasında Anakartımızın boot süresi ve işlemci geliyor. Harddiskiniz tek parça ve 250GB lık bir boyutu var. Diskinizin 200GB si dolu. Normal olaraktan bilgisayarınız biraz daha geç açılacaktır. 200GB lık veri içinden işletim sisteminizin bulunup gerekli dosyaların yüklenmesi gerekiyor ve zamanı arttırıyor. Disk içindeki okuma yazma kafası 200GB lik bir alanda sistem dosyalarını ararken haliyle biraz zaman geçecek ve açılış hızınız artacaktır. Bu nedenle diskler bölünür (partition) ve küçük bir alan ayrılarak sistem o alana kurulur. Gerek açılış hızı gerekse bilgisayarın genel performansı olumlu yönde etkilenecektir. Aklıma gelmişken sabit diski ide olan arkadaşlar buraya dikkat!! Eğer Sabit Disk ve Optik Sürücüler aynı Ide kablosu üzerindeyseler imkanları varsa boş olan ide portuna sabit disklerini taksınlar eğer boşta port yoksa Jumper ayarlarını düzgün yapsınlar. Aksi halde bilgisayar kanı gibi çalışır bunuda kimse istemez. Diğer önemli konu ise açılışta çalışan programlar. Başlat/Çalıştır/MsConfig yazıp Tamam dediğimizde önümüze çıkan pencereden Başlangıç sekmesine gelip gereksiz programların açılışta açılmasına izin vermeyip performanısımızı biraz daha artırabiliriz. C:\WINDOWS\Prefetch klasörünün içinide belirli aralıklarla boşaltırsak burdan da 1 puan almamız mümkün. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
  4. Raid Demek Hız Demek(mi) ?: Raid Redundant Array of independent Disk yani birbirinden bağımsız disklerin disk performansı ya da güvenliği artırıcı konfigürasyon ile beraber kullanılmasıdır. Önceleri Server lerda kullanılan bu teknoloji günümüzde masaüstü bilgisayarlarda da kullanılmaktadır. Raid e teknik olarak girmiyeceğim fakat bazı arkadaşlar malesef Raid i farklı yorumluyor ve hayal kırıklığı yaşıyorlar. Çoğu arakadaş disklerini Raid 0 (disklerin performansını arttıran raid biçimi) yapıp bilgisayarlarının uçmalarını bekliyorlar durum böle olmayınca tam bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Bu beklentilerden bazıları, daha hızlı açılan internet siteleri, internetten daha hızlı dosya indirme, mp3 lerin daha kaliteli çalması, Optik sürücüden dosya kopyalamanın hızlanması ve oyunların takılmadan oynanması aklıma gelen bir kaç örnek. Halbuki raid ile sabit disk performansımız artacağı için daha hızlı açılan işletim sistemi, oyunlardaki bölüm geçişleri arasındaki yüklenme süreleri, aynı disk içersinde yapılan kopyala/yapıştır işlemleri, aynı disk içindeki bir programı bilgisayara kurma gibi işlemlerimiz raid 0 ile hızlanacaktır. Fazlasını beklemek biraz hayalcilik olur.

Bu bölümü burada noktalıyorum. İlerleyen günlerde bu tarz soruların cevaplarını vermeye elimden geldiğince vermeye çalışacağım. Aklınızdaki soruları sormaktan çekinmeyin. Unutmayınki bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Eğer hatalı bir şey yazmış isem lütfen uyarın. Sağlıcakla kalın..

2008-12-30 | teknolojik