Meslek seçmek yada seçememek.

Son zamanlarda çevremdeki  çalışan insanları gözlemlemeye çalışıyorum. Herkes iyi kötü kendince bir şeyler yapıyor para kazanıyor. Benim gözümde burada olay iki kısımdan oluşuyor, birinci kısımda maddiyat ikinci kısımda kendini tatmin etme geliyor. Çoğu insan olayın maddiyatına göre meslek seçimi yapıyor. Kimileride kendilerini en iyi şekilde ifade edebileceği alanlara yöneliyor. Bende kendimi en iyi ifade edebileceğim, zamanı geldiğinde de egolarımı tatmin edeceğim bir meslek seçimi yaptım, belkide ben mesleği değil meslek beni seçti, bunuda tam olarak bilmiyorum. Hep ne deriz ?  “Her işin bir zorluğu vardır.” Kimimiz türlü türlü insanlarla uğraşmak zorundadır, kimimiz hayatını ortaya koyar vb.. Ama yazılım işi bana göre olduğu gibi zor !

Yazılım işiyle uğraşıyorsanız resmen zorluğun biri bin paradır. Sürekli güncel kalmak ise en zorudur. Öğren öğren bitmeyen bir dünya olarak başlar ve sonra hayatınızı esir alır. Burada yazdıklarım benim kendi gözlemlerim, herkes böyledir yada böyle olacaktır demiyorum. Eğer hedefiniz yetecek kadar para kazanmak yada aynı tarzda işler alıp yapmaksa güncellik çokda önemli değil ama ciddi hedefleriniz varsa güncellik en önemli madde !

Öğrenme sürecinin en sancılı kısmı şüphesiz başlangıç noktası, heleki kendi çabalarınızla kimseden yardım, eğitim almadan bu işi yapıyorsanız işiniz gerçekten çok zor. Bunları yazıyorum çünkü son 3-4 haftadır bunları had safhada yaşıyorum. Bu işlere ilk başladığımda ki gibi sabahlamak yada enerjik halimden eser olmayışıda bir etken sayılabilir. Yeni şeyler öğrenmesek ne olur ? Cevap çok basit “Sıradan oluruz..”

Bazen kendi kendime soruyorum nereye kadar böyle devam edecek, 40 yaşındayken haleda böyle kastırıyormu olacağım ? Buna kesin bir cevap veremiyorum ama şunu biliyorum o zamana kadar istediğim ekonomik seviyeye gelirsem kendimi bu işleri gerçekten öğrenmeye hevesli kardeşlerime adıyacağım. Biz çektik onlar çekmesin. Bu söz yanlış anlaşılmasın horona giren terler, bu işler özverisiz olmaz, olamaz.

Aslında daha farklı şeyler yazmayı planlıyordum ama yazamadım. Allah herkese istediği sevdiği işi nasip etsin, kazanç zaten kendiliğinden gelecektir. Herkese iyi güzel ve mutlu günler.

  • Nilüfer UĞRAŞKAN

    “Allah herkese istediği sevdiği işi nasip etsin”—>AMİN
    “Bazen kendi kendime soruyorum nereye kadar böyle devam edecek, 40 yaşındayken haleda böyle kastırıyormu olacağım ?” işte bende bunu çok merak ediyorum umarım ozamana kadar bunamassın aşkımm :)
    ama şunu unutma herzaman her durumda yaptığın her işte sonuna kadar arkandayım. şunu dediğini duyar gibiyim “arkamdaysan nie evde kasmama izin vermiyorsun?” bende cevap veriyorum SÖZZZZZZZZ bndan sora bişi yapmıcam…

  • Emrah Karaalan

    Kardeşim herkes bizim gibi değil bizler gibi bildiklerini paylaşan gençler de öğrensin gelişsin diye debelenen birileri daha olduğunu zannetmiyorum. Biz hep ne dedik sadece Allah razı olsun desinler yeter. Demedik mi?işte burda olaylar biter kardeşim. Beraber olduğumuz sürece güzel şeyler yapacağız inşallah..

  • http://www.hardwarena.com Ahmet Taruz

    la uşuğum sen yaşiymisun he

  • http://sdasd Abdullah UĞRAŞKAN

    @Emrah hacım bizim yolumuz belli, alan istediğini alsın ;) Her geçen gün daha güzel olacak inşallah hacım, bir arada görüşsek diyorum ;)

    @Ahmet abi valla ben yaşıyorum asıl siz yaşıyormusunuz :) ? Forumu felan sinsi sinsi takip ediyorum, sadece iletişim araçlarını kullanmaz oldum o kadar :)

  • http://yasayaninsan.com/ Uygur Kıran

    Bilgisayarı çok sevmeyen ve teknoloji delisi olmayanların yapabileceği bir iş değil; bilgisayarcılık. Çünkü bir doktorun belli bir çalışma saatleri vardır, bir eczacının da, bir mimarın da vs… ama bir bilgisayarcının çalışma saatleri yoktur, uyanık olduğu saatlerinin çoğunu bilgisayara ayırmak gerekir. Belli saatleri olan bir işte çalışsada eve gelip günceli takip etmeli ve kendini geliştirmelidir. Olayın şöyle bir tarafıda var; Dünya’da milyonlarca kod yazabilen insan var ama bunların arasında kod yazarken arkadan kullanılan RAM’i hesaplayan, ne biliyim daha bir çok şeyin hesabını yapanlara iyi programcı deniyor. İyi bir programcı olmak öyle 6-7 saat işte çalışıp eve gelmeyle de olmuyor, her gün insanın evde de çalışması kendini geliştirmesi, TECRÜBE kazanması gerekiyor. Çünkü bir bilgisayarcı sadece bilgisini paraya çevirebilir, el becerisi küçük bir şeydir. Bilgi edinmek, tecrübe kazanmak en önemlisi; iş sadece kod yazmak olsa milyonlarca insan var kod yazabilecek. Ben bu yüzden programcılara çok saygı ve sevgi duyuyorum, çünkü çoğu kişinin zannetmediği kadar zor. Abdullah ağbi sana da ayrıca bir saygı duyuyorum; çünkü çok gayret ediyorsun, çok çalışıyorsun. Yemin ederimki kafamı dağlara taşlara vuruyorum, çünkü çok gayretli bir insan değilim, çok uyuşuk ve tembelim. Kod yazmayı öğrenmek için bile ağbimin gelmesini ve onla öğrenmeyi bekliyorum. Oysa sen her gün araştırma yapıp kendini çok güzel geliştiriyorsun. Her zaman yapacağına inanıyorsun ve yapıyorsun. Çok saygı duyuyorum sana… Uygur

  • http://yok Bayram Akbuz

    Benim gözlemim ise şu yönde;

    Genelde her mesleğin bir macerası olur. Doktor un ilginç bir hastası, taksicinin taksisine binen bir travesti ya da allah gecinden versin GASPçı … vb.

    örnekleri çoğaltmak istediğinizde her meslek dalında mutlaka değişik atraksyonlar bulmak mümkün. Ama bu mesleğin ne gibi bir macerası olabilir. Eskiden güvenlik açıklarıyla uğraşmak bi nebze macera katıyordu.

  • http://www.apostylee.com yns.emre

    @Bayram Akbuz arkadaşıma katılmıyorum,bizim mesleğin macerasını biz kendimiz yaratırız,istersen hiçbirşeyden haberdar olma eskiden nasıl kod yazıyorsan öyle devam et,@Bayram arkadaşımın dediği gibi maceralı bir durum olmayabilir bu,fakat yeni durumların ortaya çıkması,yeni kullanımlar görüp bunları kendi projelerinde uygulamak, veya zevk alınacak proje bulup birkaç kişiyle projeler geliştirmek yeterince maceracı olabilir benim gözümde…